Spoločnosť KFC sa snaží uviesť na trh prvé nugetky na svete, ktoré budú vyvinuté v laboratóriách. Sieť bude spolupracovať s ruským podnikom 3D Bioprinting Solutions s cieľom vytvoriť technologickú inováciu bioprintingu, ktorá „vytlačí“ kuracie mäso použitím kuracich buniek a rastlinných materiálov.

Spoločnosť KFC uviedla, že kuracie nugetky s potlačou 3D budú šetrnejšie k životnému prostrediu ako bežné mäso. Tvrdí, že výrobný proces reprodukuje „chuť a textúru kuracieho mäsa“ s „minimálnym negatívnym dopadom na životné prostredie“.
Je potrebné poznamenať, že prístup, ktorý KFC opisuje v oblasti biotlače, využíva živočíšny materiál, takže akékoľvek nugetky, ktoré vytvoria, nebudú vegetariánske.
Pri použití tejto technológie sa emisie skleníkových plynov znížia 25-násobne a v porovnaní s tradičnou výrobou mäsa na farme sa využije 100-krát menej pôdy. Uvádza KFC podľa štúdie uverejnenej v žurnály American Environmental Science & Technology Journal.
Do tohto výrobného procesu sa nebudú zapájať zvieratá, avšak KFC poskytne svojmu partnerovi potrebné ingrediencie a koreniny na reprodukciu pôvodnej chuti produktu.
„3D bioprintingové systémy, spočiatku populárne v oblasti výroby liekov, v súčasnosti dosahujú vysokú úroveň popularity pri výrobe jedál ako mäso,“ uviedol vo vyhlásení o partnerstve KFC Yusef Khesuani, spoluzakladateľ 3D Bioprinting Solutions.
Kým je výrobok stále vo vývoji, môžeme len dúfať, že bude uvedený do obehu v dohľadnej budúcnosti. Podľa spoločnosti KFC, konečný produkt je naplánovaný na testovanie koncom roka 2020 v Moskve.
Zdroj: global.kfc.com