Jedlo budúcnosti - Ako bude vyzerať naše jedlo o 10 rokov?

Pred rokom 1928 nikto neochutnal žuvačku, šumivé sladkosti prekvapili deti 20 rokov neskôr. 1987 Red Bull  predstavil podivnú príchuť, ktorá sa  stala synonymom energetických nápojov. Jedlo, ktoré jeme sa neustále vyvíjaja. Čo môžeme očakávať v budúcnosti? 

Jedlo bude prispôsobené vášmu genómu

Vedci zistili, že biologická reakcia jednotlivcov na rovnaké potraviny sa veľmi líši. Naše telo trávi výživné látky v závislosti od našich génov, v budúcnosti sa použijú genetické testy na  prispôsobenie zdravej stravy jednotlivcom. 

Jedlo a potraviny budú upravené aby boli výživnejšie

„Prírodné“ je výraz, ktorý obchodníci s potravinami radi používajú, sotva málo z našich súčasných produktov sú ešte prírodné. Vedci geneticky modifikovali banán tak, aby obsahoval provitamín A, ktorý v normálnom banáne chýba. Zemiaky, kukurica a ryža obsahujúce viac bielkovín, príklady týchto neuveriteľných super potravín nieje málo. Presná technológia úprav DNA - CRISPR-Cas9 - teraz umožňuje zmenu genetického kódu rastlín s vysokou presnosťou.

Jedlo bude bez viny

Cítite sa previnelo keď si dáte sladké?Približne 40% všetkých dospelých trpí nadváhou alebo obezitou, spracované kalorické jedlá sú na celom svete stále dostupnejšie. Krátkodobým riešením je prepracovať kalorické „nezdravé“ jedlo tak, aby obsahovalo menej tuku, cukru, soli, kalórií a pritom zanechať chuť. Vedcom sa však podarilo obaliť inertné minerálne častice cukrom, čím sa zväčšila povrchová plocha, ktorá je v kontakte s jazykom. Takže na dosiahnutie tej istej sladkosti možno použiť menej cukru. 

Jedlo bude vždy dokonale pripravené

Predstavte si, že môžete poslať správu svojmu Robo-Chefovi na ceste z práce a on vám pripraví recept podľa vášho výberu. Britská spoločnosť Moley Robotics vyvinula „robotickú kuchyňu“, ktorá je pripravená vyjsť na trh tento rok. 3D tlač jedla ponúka nekonečné možnosti vytvárať zložité jedlá, ktoré nemožno vytvoriť iba ľudskými rukami. Až donedávna bola 3D tlač jedla založená na cukre, ale objavuje sa technológia, ktorá spoľahlivo tlačí čerstvé prísady. 

Zdroj: bbc.com